M15 Restaurant & Bar

Zapraszamy w podróż do wyjątkowego miejsca, gdzie wśród najpiękniejszej sopockiej scenerii będą Państwo mogli zasmakować w polskiej kuchni, wzbogaconej o wpływy najnowszych kulinarnych trendów. Nie jesteśmy zwykłą restauracją. Staramy się przekazać naszym gościom styl życia i pasję. Do tematu gastronomii podchodzimy holistycznie. W naszych daniach znajdziecie Państwo przede wszystkim wpływy polskiej tradycji kulinarnej, które odkrywamy na nowo i na ich podstawie kreujemy potrawy lżejsze, zdrowsze, często wegańskie. Bazujemy na regionalnych produktachod sprawdzonych dostawców.

M15 to Wyjątkowe miejsce, w którym polska tradycja kulinarna przeplata się z europejskimi trendami i nowoczesnością. Autorskie przepisy, designerskie wnętrza, widok na morze i molo oraz liczne możliwości aranżacyjne sprawiają, że jest to obowiązkowy punkt każdej wizyty w Sopocie i doskonałe miejsce na event, wigilię firmową, przyjęcie okolicznościowe czy Sylwestra. Dodatkowo w ramach kompleksu bezpośrednio przy restauracji znajdują się jedyne w Polsce sauny na plaży z widokiem na morze.


Dane teleadresowe

Adres:
Aleja Franciszka Mamuszki 15, 81-718 Sopot
GPS:
54.451672000000, 18.565640000000
Telefon:
+48 720 827 827
kontakt@m15.sopot.pl
Internet:
m15.sopot.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 77
Ilość miejsc w ogródku: 220

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI

Smażony śledź bałtycki w domowym occie z grzybami marynowanymi i olejem koperkowym 34,-

Podwędzany tatar wołowy z borowikami, musztardą, cebulą, ogórkiem, anchois i żółtkiem 45,-

PRZYSTAWKI CIEPŁE

Kołduny z dorszem podane z okrasą, rosołem rybnym i kwaśną śmietaną 36,-

Krewetki królewskie smażone na maśle w winnym sosie z chili i pietruszką, serwowane z grzanką  54,-

ZUPY

Delikatny rosół drobiowy z makaronem, warzywami i pietruszką  25,-

Zupa śledziowa gotowana na bałtyckim śledziu z ziemniakami i koperkiem  26,-

Wegański krupnik na kaszy orkiszowej z grzybami suszonymi, ziemniakami, koperkiem i śmietaną kokosową 26,-

SAŁATY

Sałata z warzywami pieczonymi, orzechami arachidowymi, filetami pomarańczy i sosem sezamowym 42,-

Sałata a`la Cezar z kurczakiem, grzankami, pomidorkami cherry i sosem sardelowym 48,-

z krewetkami królewskimi 57,-

BOWL

Bowl z czarnym ryżem, pieczonymi warzywami, czerwoną kapustą marynowaną, groszkiem z patelni, szpinakiem, sezamem i sosem hoisin  42,-

dodatkowo krewetki królewskie 17,-

MAKARONY

Tagliatelle z kurczakiem i parmezanem w aromatycznym sosie szałwiowym  48,-

Spaghetti z mulami i chorizzo w kremowym sosie na bazie białego wina 64,-

DANIA GŁÓWNE

Filet makreli z ziemniakami,puree z czerwonej fasoli, burakiem pieczonym z sezamem i salsą z pieczonych warzyw 48,-

Filet flądry z kurkami duszonymi w maśle, ziemniaczkami i sosem koperkowym 62,-

Pieczony stek z halibuta z czarnym ryżem, warzywami pieczonymi i sosem rozmarynowym 78,-

Burger z szarpaną wieprzowiną, colesławem i frytkami 46,-

Tradycyjny kotlet schabowy smażony na smalcu z ziemniakami puree i kapustą zasmażaną 49,-

Stek z golonki podawany na gorącym kamieniu z ziemniakiem, pieczoną w boczku kapustą i sosem musztardowym  56,-

 Duszona cielęcina z pampuchem na maśle, ciepłą sałatką dyniową z orzechami i szpinakiem na sosie bordalaise  65,-

 Konfitowane udko z gęsi, na ciepłej sałatce z fasoli, kapustą pieczoną z boczkiem i delikatnym consome  98,-

Wegańska musaka z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym 49,-

DANIA DZIECIĘCE

Delikatny rosół drobiowy z makaronem i warzywami 19,-

Penne z sosem pomidorowym ze śmietanką iserem mozzarella 26,-

Pierś kurczaka, z karmelizowaną marchewką i puree 30,-

Tradycyjne ruchanki kaszubskie z gorącymi malinami 28,-

PIZZA

Pizzę przygotowujemy w oparciu o włoskie składniki i receptury.

Marinara - sos pomidorowy, bazylia, oregano 26,-

Margherita - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia 29,-

Bezglutenowa margherita - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia 35,-

Funghi - sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki 30,-

Bianca - mozzarella, oliwa z oliwek, parmezan (biała pizza ) 33,-

Salami - sos pomidorowy, mozzarella, łagodne salami  36,-

Prosciutto cotto - sos pomidorowy, mozzarella, szynka cotto 37,-

Capricciosa - sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki, szynka cotto  39,-

Hawajska - sos pomidorowy, mozzarella, szynka, ananas  40,-

Napoli - mozzarella, salami picante napoli, suszone pomidory, parmezan (biała pizza)  38,-

Capricciosa italiana - sos pomidorowy, mozzarella, szynka cotto, pieczarki, oliwki, karczochy  44,-

Roma - sos pomidorowy, mozzarella, pomidor suszony, rukola, kozi ser 45,-

Gorgonzola - gorgonzola, mozzarella, gruszka, rukola, orzechy (biała pizza)  44,-

Bałtycka - sos pomidorowy, mozzarella, cheddar, dorsz, czerwona cebula, rozmaryn, cytryna, migdały  47,-

Speciale - sos pomidorowy, mozzarella, panncetta, salami piccante, mascarpone, parmezan, rukola  49,-

Diavola - sos pomidorowy, mozzarella,salami Spianata,salami Napoli piccante, habanero, szpinak 48,-

BARDZO OSTRA Parma - sos pomidorowy, mozzarella, szynka parmeńska, rukola, parmezan  49,-

Gamberi - sos pomidorowy, mozzarella, krewetki królewskie, świeży czosnek, szpinak, nać pietruszki 58,-

Vegan - sos pomidorowy, wegańska mozzarella, brokuł, pieczarki, czerwona papryka, pomidorki sherry, ocet balsamiczny 43,-

DESERY

Fondant czekoladowy z lodami waniliowymi i sosem karmelowym 28,-

Tradycyjny kaszubski Kuch marchewny smażony na maśle z konfitruą malinową, lodami i kwaśną śmietaną 28,-

CIASTO DNIA

Serwowane ciasta bazują na sezonowych produktach. Aktualnie dostępne propozycje ciast znajdują się w gablocie przy barze w restauracji od 21,-

NAPARY

Bionapary z ziół z certyfikowanych upraw ekologicznych porcja dla 1 os 17,-

porcja dla 2 os 32,-

Ziołowy napar wyciszający

Ziołowy napar na drogi oddechowe

Napar upiększający

Napar wspomagający trawienie

HERBATY ROZGRZEWAJĄCE

Wzmocnij odpowiednią nalewką lub rumem

z konfiturą do wyboru: różaną, malinową, wiśniową lub z cytrusami 24,-

z malinami, miodem i kwiatem lipy 26,-

z pomarańczą i imbirem, laską cynamonu i goździkami 24,-

z syropem z kwiatów czarnego bzu i cytrusami 24,-

z pigwą i suszonymi owocami 24,

Herbaty na bazie owoców, przypraw i syropów własnej produkcji (bez dodatku konserwantów i chemii)