Restauracja Zatoka Smaków

Restauracja Zatoka Smaków znajduje się na Półwyspie Helskim, między Morzem Bałtyckim z Zatoką Pucką. Jest obiektem całorocznym, otwartym przy HOTELU JASTARNIA. W menu znajdują się przede wszystkim dania kuchni regionalnej kaszubskiej  i polskiej. Restauracja bazuje na rybach i produktach typowo sezonowych przyrządzanych tradycyjnymi technikami. W miesiącach listopad i grudzień serwowane są w restauracji i promowane dania z gęsiny, takie jak np. pasztet z gęsi, okrasa z gęsi, zupa z żółtej brukwi na gęsinie, zrazy z gęsi, żołądki w galarecie.

Serwowane potrawy są smaczne, pięknie podane i przede wszystkim zdrowe. Goście wysoko oceniają kuchnię, o czym mogą świadczyć również otrzymane nagrody m.in.: wyróżnienie przez gazetę Dziennik Bałtycki Szefa Kuchni jako Mistrza Smaku Powiatu Puckiego oraz Województwa Pomorskiego 2018 r. oraz zakwalifikowanie Hotelu Jastarnia*** do sieci ,, Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie " dzięki korzystaniu z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowaniu tradycji kulinarnych i promocji kulinarnego dziedzictwa regionu.


Dane teleadresowe

Adres:
Portowa 35, 84-140 Jastarnia
GPS:
54.698404600000, 18.675438400000
Telefon:
+48 511 357 622
restauracja@zatokasmakow.pl
Internet:
zatokasmakow.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 46
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

Przystawki Zimne/Starters

Śledź opiekany w zalewie octowej podany z pieczywem/  120 g -  15 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Fried pickled herring served with bread

Śledź w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem w towarzystwie cebuli podany z pieczywem/ 120 g – 19 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Salted herring in oil with ginger, cloves, juniper and onions with served bread

Tatar z łososia z suszonymi pomidorami, oliwkami, zieloną pietruszką, czerwoną cebulą, musztardą francuską i nutą cytryny podawany z grzankami / 80 g – 33 PLN

Salmon tartare with dried tomatoes, olives, green parsley, red onion, french mustard and hint of lemon served with toast

Carpaccio wołowe z pastą truflową, serem grana padano, rukolą i suszonymi pomidorami podane z grzankami / 80 g – 31 PLN

Beef carpaccio with truffle paste, grana padano cheese, rucola and dried tomatoes served with toast

Zylc – galareta wieprzowa po kaszubsku podana z pieczywem / 120 g – 16 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Zylc – Kashubian pork jelly served with bread

Plater kolacyjny: wędlina, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, ogórek, sałata, pieczywo, masło / 29 PLN

Supper plate: ham , cheese, boiled egg, tomato, cucumber, lettuce, bread, butter

Przystawki Gorące /Hot appetizers

Krewetki w sosie winno maślanym w aromacie czosnku i ostrej papryki podane z grzankami / 10 szt. – 26 PLN

Shrimps in wine buttery sauce with garlic and hot pepper aroma served with toast/ 10 pcs.

Panierowane kalmary podane z lekką sałatą i sosem / 150 g – 27 PLN

Breaded squid served with light vinaigrette salad and sauce / 150 g

Bruschetta z kozim serem i pomidorami z czosnkiem/2 szt.- 18 PLN

Bruschetta with goat cheese and tomatoes with garlic/ 2 Pcs.

Smażone szprotki podane z sosem / 200 g- 21 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Fried sprats served with sauce

Dania dla wegetarian /Dishes for vegetarians 

Placki ziemniaczane podane z sosem kurkowym/ 2 szt. - 29 PLN

Potato pancakes served with mushroom sauce /2 pcs.

Sałata szefa kuchni z rukolą, suszonym pomidorem,  pestkami słonecznika i grzankami z serem pleśniowym w aromacie oliwy truflowej /  300g – 27 PLN

Chef salad with arugula, dried tomatoes, sunflower seeds and toast with blue cheese flavored with truffle oil

Tagliatelle z grzybami leśnymi w towarzystwie czosnku i pietruszki oprószone grana padano/ 300 g- 29 PLN

Tagliatelle with forest mushrooms, garlic and parsley sprinkled with grana padano

Risotto z kurkami, groszkiem cukrowym, pomidorkami koktajlowymi i ser grana padano/ 300g -35 PLN

Risotto with chanterelles, sweet peas and cherry tomatoes, Grana Padano

Zupy/Soups

Rosół drobiowo-wołowy z mięsem i makaronem 250ml/ 13 PLN

Chicken and beef broth with meat and noodles

Szafranowo - czosnkowa zupa rybna 250ml / 17 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Fish soup with saffron and garlic

Żur na własnym zakwasie z suszonymi grzybami 250ml/ 15 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Sour soup on its own sourdough with dried mushrooms

Zupa szef kuchni poleca / od 13 PLN do 20 PLN

Chef recommends

Królestwo Sałat/Salads

Sałata szefa kuchni z rukolą, suszonym pomidorem, chipsami bekonowymi, pestkami słonecznika i grzankami z serem pleśniowym w aromacie oliwy truflowej/  300g – 33 PLN

Chef salad with arugula, dried tomatoes, bacon chips, sunflower seeds and toast with blue cheese flavored with truffle oil

Sałata rzymska z pomidorem, ogórkiem, grillowaną piersią z kurczaka w towarzystwie sosu z anchois i grzanek, oprószona serem grana-padano / 300 g – 29 PLN

Caesar salad with tomato, cucumber, grilled chicken breast, anchovies sauce, croutons and Grana Padano

Sałata z grillowanym łososiem, plastrami czerwonej cebuli, oliwkami, ogórkiem  i vinaigrette malinowym / 300g  – 31 PLN

Salad with grilled salmon, sliced red onion, olives, cucumber and raspberry vinaigrette

Pasty/Pasta/Pasta

Farfalle z krewetkami, kurczakiem w towarzystwie marchewki, groszku cukrowego i grana padano / 300 g - 36 PLN

Farfalle with prawns, chicken accompanied by carrots and sugar peas, Grana Padano

Farfalle  all'arrabbiata (na ostro)  z kurczakiem oprószone grana padano/ 300 g – 29 PLN

Farfalle all'arrabbiata (hot) with chicken sprinkled with grana padano

Dania Rybne/Fish dishes

Pieczona polędwica z morszczuka na risotto z kurkami, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajlowymi / 180 g -38 PLN

Roasted hake sirloin served on risotto with chanterelles, sweet peas and cherry tomatoes

Smażony filet z dorsza po kaszubsku z bulwami i szpyrkami, szczypiorem, surówką z kiszonej kapusty/ 180 g -39 PLN DZIEDZICTWO KULINARNE

Kashubian style Fried cod fillet with tubers and spits, chives, sauerkraut salad

Pieczony karmazyn podany z makaronem pappardelle w aromacie świeżych pomidorów i ziół / 180 g – 36 PLN

Roasted redfish served with pappardelle pasta in the aroma of fresh tomatoes and herbs

Gotowany filet z łososia podany z dzikim ryżem, ratatui  i oliwą w aromacie cytryny, ziół i kaparów/ 180 g- 48 PLN

Boiled salmon fillet with wild rice, ratatui and sauce with oil, lemon and capers

Dania Mięsne/Meat dishes

Kotlet de volaille z frytkami i surówką z marchewki  / 180 g – 35 PLN

Cutlet de volaille with french fries and carrot salad

Panierowany schab z kością smażony na smalcu z kapustą zasmażaną i ziemniakami wody / 250g – 37 PLN

Breaded pork chop with bone fried in lard with fried cabbage and potatoes

Pikantne pieczone żeberka z sałatą coleslaw i domowymi frytkami / 350 g – 39 PLN

Spicy roasted ribs with coleslaw and home fries

Cielęcina saltimbocca w sosie własnym z ziemniakami z wody i sałatą z groszku cukrowego/ 180 g- 52 PLN

Veal saltimbocca with gravy, roasted potatoes and sugar snap peas salad

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami z wody i buraczkami/ 180 g – 45 PLN

Veal meatballs in dill sauce with boiled potatoes and beetroot

Dania dla dzieci /For Children

Zupa pomidorowa z makaronem/ 150 ml – 8 PLN

Tomato soup with noodles

Rosołek drobiowo-wołowy z makaronem / 150 ml – 7 PLN

Chicken and beef broth with noodles

Kawałki panierowanego dorsza  z frytkami i surówką z marchewki / 120 g – 19 PLN

Pieces of breaded cod served with chips and carrot salad

Panierowane fileciki z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki / 120 g – 19 PLN

Pieces of battered chicken served with chips and carrot salad

Farfalle w sosie pomodoro / 150 g – 15 PLN

Farfalle with pomodoro sauce /

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami z wody i buraczkami / 120 g – 23 PLN

Meatballs in dill sauce with boiled potatoes and beets

Filet z dorsz saute podany z frytkami i zielonym ogórkiem / 80 g – 23 PLN

Fillet of cod saute served with fries and green cucumber

2 parówki z pieczywem i ketchup/ 7 PLN

2 sausages with bread and ketchup

Tosty z dżemem / 2 szt. / 5 PLN

Toast with jam

Desery/Desserts

Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym / 2 szt.- 18 PLN

Pancakes with cottage cheese and chocolate sauce / 2 pcs.

Pucharek lodowy z bitą śmietaną i sosem czekoladowym /15 PLN

Ice-cream cup with whipped cream and chocolate sauce

Szarlotka z gałką loda / 120 g - 15 PLN

Apple pie with a scoop of ice -cream

Sernik z malinami / 120 g – 16 PLN

Cheesecake with raspberry

Crème Brûlée  / 15 PLN

Crème Brûlée