Restauracja Zatoka Smaków

Restauracja Zatoka Smaków znajduje się na Półwyspie Helskim, między Morzem Bałtyckim z Zatoką Pucką. Jest obiektem całorocznym, otwartym przy HOTELU JASTARNIA. W menu znajdują się przede wszystkim dania kuchni regionalnej kaszubskiej  i polskiej. Restauracja bazuje na rybach i produktach typowo sezonowych przyrządzanych tradycyjnymi technikami. W miesiącach listopad i grudzień serwowane są w restauracji i promowane dania z gęsiny, takie jak np. pasztet z gęsi, okrasa z gęsi, zupa z żółtej brukwi na gęsinie, zrazy z gęsi, żołądki w galarecie.

Serwowane potrawy są smaczne, pięknie podane i przede wszystkim zdrowe. Goście wysoko oceniają kuchnię, o czym mogą świadczyć również otrzymane nagrody m.in.: wyróżnienie przez gazetę Dziennik Bałtycki Szefa Kuchni jako Mistrza Smaku Powiatu Puckiego oraz Województwa Pomorskiego 2018 r. oraz zakwalifikowanie Hotelu Jastarnia*** do sieci ,, Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie " dzięki korzystaniu z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowaniu tradycji kulinarnych i promocji kulinarnego dziedzictwa regionu.


Dane teleadresowe

Adres:
Portowa 35, 84-140 Jastarnia
GPS:
54.698404600000, 18.675438400000
Telefon:
+48 511 357 622
restauracja@zatokasmakow.pl
Internet:
zatokasmakow.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 46
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

Przystawki zimne

Śledź opiekany w zalewie octowej podany z pieczywem / 120 g - 15 zł

Śledź w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem w towarzystwie cebuli podany z pieczywem / 120 g - 19 zł

Carpaccio wołowe z pastą truflową, serem grana padano, rukolą i suszonymi pomidorami podane z grzankami / 80 g - 33 zł

Tatar z łososia z suszonymi pomidorami, oliwkami, zieloną pietruszką, czerwoną cebulą, musztardą francuską i nutą cytryny podawany z grzankami / 80 g - 33 zł

Befsztyk tatarski z ogórkiem, cebulą, pieczarkami i pieczywem / 80 g – 29 zł

Plater kolacyjny, a w nim: wędlina, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, ogórek, sałata, pieczywo, masło - 35 zł

Przystawki gorące

Krewetki w sosie winno - maślanym w aromacie czosnku i ostrej papryki podane z grzankami / 10 szt. - 26 zł

Panierowane kalmary podane z lekką sałatą i sosem / 150 g – 27 zł

Smażone szprotki podane z sosem / 200 g – 21 zł

Burger z krewetkami, rukolą, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą, sosem mango i jalapeño / 200 g - 26 zł

Królestwo sałat

Sałata szefa kuchni z rukolą, suszonym pomidorem, chipsami bekonowymi, pestkami słonecznika i grzankami z serem pleśniowym w aromacie oliwy truflowej / 300 g – 33 zł

Sałata rzymska z pomidorem, ogórkiem, grillowaną piersią z kurczaka w towarzystwie sosu z anchois i grzanek, oprószona serem grana padano / 300 g – 29 zł

Sałata z grillowanym łososiem, plastrami czerwonej cebuli, oliwkami, ogórkiem i vinaigrette malinowym / 300 g – 31 zł

Zupy

Rosół drobiowo – wołowy z mięsem i makaronem / 250 ml - 14 zł

Szafranowo – czosnkowa zupa rybna / 250 ml - 18 zł

Żur na własnym zakwasie z suszonymi grzybami / 250 ml - 15 zł

Pasty / Pasta

Penne z pancetta, cukinią, pomidorkami koktajlowymi i grana padano / 300 g – 31 zł

Tagliatelle Carbonara / 300 g – 29 zł

Dania rybne

Smażony filet z dorsza po kaszubsku z bulwami i szpyrkami, szczypiorem, surówką z kiszonej kapusty/ 180 g - 41 zł

Karmazyn na risotto z pieczonym pomidorem i rukolą / 180 g - 38 zł

Pieczony łosoś na purée ziemniaczanym w sosie kurkowym podany z sałatą vinaigrette / 180 g - 48 zł

Grillowany tuńczyk podany z pieczonymi ziemniakami i sałatą / 180 g - 48 zł

Grillowany łosoś bałtycki / 100 g - 15 zł

Bułka z dorszem na gorąco z sałatą, piklami i sosem tatarskim / 200 g - 23 zł

Frytki typu strips smażone na łoju wołowym / 150 g - 10 zł

Dania mięsne

Grillowana pierś z kurczaka na gorącej sałacie z groszku i pomidorków koktajlowych w towarzystwie ziemniaków opiekanych i aromacie trufli z dipem tzatziki/ 180 g - 33 zł

Panierowany schab z kością smażony na smalcu z kapustą zasmażaną i ziemniakami z wody / 250 g – 37 zł

Pikantne pieczone żeberka z sałatą coleslaw i domowymi frytkami / 350 g – 39 zł

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami z wody i buraczkami / 180 g - 45 zł

Hamburger drobiowy z sałatą, pomidorem, ogórkiem, cebulą i sosem z anchois / 200 g – 19 zł

Desery

Pucharek lodowy z bitą śmietaną i sosem czekoladowym / 15 zł

Szarlotka z gałką loda / 120 g - 15 zł

Suflet czekoladowy z gałką loda waniliowego i sosem malinowym / 18 zł

Mus chałwowo – waniliowy z sosem pomarańczowo – kardamonowym / szt. - 16 zł

Dania dla wegetarian

Sałata szefa kuchni z rukolą, suszonym pomidorem, pestkami słonecznika i grzankami z serem pleśniowym w aromacie oliwy truflowej / 300 g – 27 zł

Penne all’arrabbiata (na ostro) z bakłażanem oprószone grana padano / 300 g - 25 zł

Risotto z pieczonym pomidorem, rukolą i grana padano / 300 g – 29 zł

Dania dla dzieci

Zupa pomidorowa z makaronem / 150 ml - 8 zł

Rosołek drobiowo – wołowy z makaronem / 150 ml - 8 zł

Kawałki panierowanego dorsza z frytkami i surówką z marchewki / 120 g - 19 zł

Panierowane fileciki z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki /120 g - 19 zł

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami z wody i buraczkami / 120 g - 23 zł

Filet z dorsza saute podany z frytkami i zielonym ogórkiem / 80 g - 23 zł

Hamburger drobiowy z sosem majonezowym i frytkami / 60 g - 19 zł

Hot dog francuski / 9 zł

2 parówki z pieczywem i ketchup / 9 zł

Gałka loda z bitą śmietaną / 6 zł