W dniach 29-31 października 2022 roku w Paryżu, odbywał się Światowy Finał World Chocolate Masters 2022! Zwycięzcą tegorocznego World Chocolate Masters 2022 został Lluc Crusellas z Hiszpanii - jury przyznało mu 434 punktów. Drugie miejsce zdobył Antoine Carreric z Francji, otrzymał 405 głosów, a trzecie miejsce należy do Nicolas Nikolakopoulos z Grecji - z wynikiem 404 punktów.
W konkursie udział wzięło 18. szefów kuchni z całego świata. Do finału zakwalifikowało się 10. uczestników.
Reprezentant Polaki Igor Zaritskyi jest szefem Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre.
Zmagania uczestników oceniali reprezentanci wszystkich uczestniczących regionów. Każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej oraz gastronomicznej. W składzie jury Polskę reprezentował Krzysztof Ilnicki - Ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie.
Klasyfikacja końcowa:
1. LLUC CRUSELLAS (Hiszpania) 434p
2. ANTOINE CARRÉRIC (Francja) 405p
3. NICOLAS NIKOLAKOPOULOS (Grecja) 404p
4. ANNA GERASI (Włochy) 382p
5. CHRISTOPHE RULL (USA) 381 p
6. DONGSUK KIM (Korea) 377p
7. JIRO TANAKA (Japonia) 375p
8. TOGO MATSUDA (Belgia) 370p
9. JACKY LUNG (Chiny) 356p
10. IGOR ZARITSKYI (Polska) 337p
Zdjęcie: Facebook - World Chocolate Masters
Comments